زارعت و اگرانومی مشاهده در قالب PDF چاپ فرستادن به ایمیل
نوشته شده توسط مدیریت
چهارشنبه, 30 اسفند 1391 ساعت 12:36

این پوهنحئی در نیمه اول سال تحصیلی 1390 در کنار پوهنحئی های اقتصاد، حقوق،‌انجینیری و شرعیات با مجوز رسمی وزارت تحصیلات عالی جمهوری اسلامی افغانستان در چوکات مؤسسه تحصیلات عالی جامی تأسیس شد تا روند تبدیل شدن این مؤسسه را به یک پوهنتون ملی، معیاری و تمام عیار سرعت بخشد.

این پوهنحئی در گام نخست دیپارتمنت های اگرانومی و ترویج و توسعه زراعتی را راه اندازی نموده و در قدم های بعدی اقدام به تأسیس دیپارتمنت های باغداری، علوم مالداری، خاک شناسی و آبیاری،‌ منابع طبیعی و محیط زیست، حفاظه نباتات و وترنری خواهد نمود تا به مرکزی جهت پاسخگویی به نیازهای مسلکی جامعه زراعتی و مالداری ما مبدل گردد.

محصلان این پوهنحی در هر دو دیپارتمنت اگرانومی و ترویج و توسعه زراعتی در سالهای اول و دوم (چهارسمستر) اغلب مضامین را بصورت مشترک فرا خواهند گرفت که این مضامین عبارتنداز: کیمیای عمومی، ریاضیات، نباتات عمومی، زولوژی، تاریخ معاصر، ثقافت اسلامی، زبان انگلیسی، سیستماتیک نباتی، فزیک، مبادی ترویج زراعتی، مبادی خاکشناسی، اقتصاد زراعتی، نباتات مزروعی، مبادی مالداری، میکروبیولوژی، امراض نباتی، کیمیای عضوی، ماشین آلات زراعتی، مبادی باغداری و جنگلات می باشد. و در سالهای سوم و چهارم مضامین کاملاً شکل تخصصی را به خود می گیرد، به عنوان مثال: مضامین تخصصی دیپارتمنت ترویج و توسعه زراعتی عبارت خواهد بود از: مبادی علم اقتصاد، مبادی محاسبه، اقتصاد افغانستان، انتشار تکنولوژی، روانشناسی آموزشی، جامعه شناسی دهات، عملیات زراعتی، مساحی و نقشه برداری، مردم شناسی کوشی ها، اصول تعلیم و تربیه، آموزش بزرگ سالان، نوع آوری و نوپذیری، آموزش سمعی و بصری، اصول مدیریت در ترویج، اصول برنامه ریزی ترویجی، اصول نگهداری مواد غذایی، طرح و تهیه برنامه ها، مدیریت حسابداری و بازاریابی، اصول مقاله نویسی فنی و سیمینار علمی و مونوگراف.

به همین ترتیب مضامین تخصصی دیپارتمنت اگرانومی شامل پرانسیب های حشره شناسی، غذا و تغذیه حیوانی، پرنسیب های کنترل گیاهان هرزه، نباتات علوفه ای، کیمیای حیاتی، فزیک خاک، اقلیم شناسی، مارکیتنگ محصولات زراعتی، احصائیه زراعتی، وراثت نباتی، فزیولوژی نباتی، کیمیای خاک، ایکالوژی نباتی، آبیاری زراعتی، غله جات و حبوبات، ذخیره و پروسس محصولات زراعتی، نسلگیری نباتی، امراض نباتی، حاصل خیزی و تغذیه خاک، طرح تجارب علمی، حشره کش ها، تولید تخم های بذری، حفاظت آب و خاک و نباتات صنعتی و سیمینار علمی و مونوگراف می باشد.

کتابخانه این پوهنحئی جدیدترین کتابهای مسلکی تخصصی را به زبان های فارسی و انگلیسی در دست تهیه دارد. پرورگرام های درسی این پوهنحئی از جدیدترین تکنالوژی آموزش (پروجکتور و مولتی میدیا) استفاده کرده و بخش عملی آن نیز موازی با بخش تیوری به پیش برده می شود. بنابراین به منظور کسب تجارب علمی و فراگیری مهارتهای فنی و تخنیکی زراعتی در پهلوی معلومات و دانش تیوریکی و نظری، محصلان در طول دوره تحصیل چهارساله به تطبیقات و اجرای تجارب نیز می پردازند که برای نایل شدن به این هدف این پوهنحئی در آینده نزدیک همزمان با شروع سمستر اول تحصیلی خود اقدام به تأسیس فارم آموزشی-تحقیقاتی به مساحت 50 جریب،‌ورکشاپ تخنیکی به منظور آشنا سازی محصلین با ماشین آلات زراعتی، لابراتوار خاکشناسی و آبیاری، لابراتوار مایکروبیولوژی و لابراتوار علوم حیوانی و نباتی خواهد نمود. علاوه بر آن سهولت های کمپیوتر و انترنت مهیا می باشد. استادان مسلکی و مجرب به سویه ماستر بخاطر تربیه کادرهای جوان  در خدمت دانشجویان و دانش پژوهان قرار دارند، کاریکولم درسی آن صد درصد با معیارهای قبول شده وزارت تحصیلات عالی و پوهنتون کابل مطابقت داشته و علاوتاً در صورت لزوم کورس ها، تریننگ ها، ورکشاپهای مسلکی –تخصصی را تدویر خواهد نمود تا محصلان و تشنه گان دانش را هر چه بیشتر در جهت رسیدن به آرمان والای تحصیلی شان ممد واقع شود.

اهداف بلند مدت این پوهنحئی می تواند شامل تربیه متخصصان فنی و مسلکی در رشته زراعت به منظور خدمتگذاری در امر تعمیم و انکشاف زراعت عصری، اصلاح، تکثیر نباتات، تنظیم و بهره برداری از ثروت های طبیعی (جنگلها، چراگاه ها و حیات وحش) کشور به شیوه علمی،‌ مجادله با امراض و آفات نباتی، اصلاح، سروی خاک و جلوگیری از فرسایش خاکها، تنظیم امور آبیاری و زهکشی، اصلاح و بلند بردن محصولات حیوانی و نباتی، می باشد. فارغان لیسه ها و مکاتب مسلکی زراعت و فارغان صنوف چهاردهم انستیتیوت های زراعت بعد از سپری نمودن مؤفقانه امتحان کانکور نظر به فورم ها و لوایح اکادمیکی چانس شمولیت به این پوهنحئی را حاصل خواهند نمود. برای فارغان این پوهنحئی سند معتبر به سویه لیسانس با تأیید وزارت تحصیلات عالی اعطاء می گردد که اعتبار پوهنتونی جهانی دارد.

فارغان این پوهنحئی می توانند در دوایر و مؤسسات دولتی مربوط وزارت های زراعت، انرژی و آب، انکشاف دهات، تحصیلات عالی، تجارت و ریاست های جنگلات و علفچرها، تصدی چوب، ترویج زراعتی، مالداری، خدمات وترنری گمرکات و بانک ها، اتاق های تجارت، کمپنی های پرورش مواد غذایی و تصدی های تخم بذری. همچنین مؤسسات غیر دولتی از قبیل دفاتر ملل متحد سازمان های خیریه بین المللی و داخلی و مؤسسات خصوصی شامل کار شوند.

شرایط شمولیت:

فارغان صنوف دوازدهم لیسه های عمومی و لیسه مسلکی زراعت اعم از خواهران و برادران بعد از سپری نمودن مؤفقانه امتحان کانکور شامل صنوف اول گردیده و فارغان صنوف چهاردهم انستیتیوت های زراعت، نیز بعد از سپری نمودن مؤفقانه امتحان کانکور اختصاصی بر اساس لایحه وزارت تحصیلات عالی می توانند شامل صنف دوم این پوهنحی گردند.

آخرین بروز رسانی در سه شنبه, 20 فروردین 1392 ساعت 12:34