اهمیت و راه‌کار های حفاظت محیط زیست در پرتو آموزه‌های اسلامی

27 قوس 1402

چکیده

دین مقدس اسلام حفاظت محیط زیست را از خصایل ایمان کامل دانسته و هر  گونه معاونت را در نظافت و حفاظت از آن صدقه جاریه و سلوک مدنی محاسبه می نماید. آیات قرآنی، احادیث نبوی، دستور العمل‌های فقهی همه بر ضرورت، اهمیت و فواید حفظ محیط‌زیست مشعرند. برعلاوه؛ این موضوع در صدر مباحثات سیاسی و بهداشتی جهان امروز نیز جا گرفته و رعایت حقوق آن از اولویت‌های بین المللی بشمار میرود، این تدابیر حمایتی جهت حفظ سلامت محیط و عدم زیان‌مند بودن اتخاذ گردیده است. سوال تحقیق به این می‌پردازد که اسلام برای حفاظت از محیط و حیات موجودات چه قواعد، مقررات و دستورالعمل‌هایی را مد نظر گرفته است ؟ به نظر می‌رسد، دین اسلام محیط زیست را موهبت الهی دانسته و برای سلامت و حفاظت آن دساتیر و رهنمایی‌های شرعی مد نظر داشته است. درین مقاله کوشش صورت گرفته که از روش تحلیلی – توصیفی و  با استفاده از منابع معتبر در بیان مسائل و ترجمه نصوص دینی بهره برده شده است.

مقاله کنونی نشان می دهد که؛ میزان توجه دین مقدس اسلام، به عنوان یک دین فراگیر در رابطه به موضوعات مورد نیاز جامعه بشری از جمله حفظ محیط زیست، بیش از حد بوده و راه‌کارهای مفید شرعی برای پاک نگهداشتن محیط اطراف‌مان، که از جمله اساسی‌ترین نیازهای یک جامعه پاک، سالم و ایده آل است را، بیان نموده و برای ما دستور اجراء نمودن آن‌ها را در زندگی روزمرۀ داده است.