معاونیت علمی
تسریع پیشرفتهای امروزی درحوزۀ علم و دانش، ضرورت بهرهمندی از تخصص و تجارب استادان مجرب و توانا را در دنیای امروز بیش از پیش آشکار میسازد. بدینمنظور، حوزۀ معاونیت علمی با جذب نیروی انسانی متخصص، متعهد و مجرب و تلاش در جهت توانمندسازی، کارآمدی و ظرفیتسازی آنان، منتج و منجر به افزایش کیفیت سطح تحصیلی، تحقیقی، علمی و کیفیت نهادهای تحصیلات عالی گردیده و این امر خود سبب رفتن به سمت جامعهای متعالی و پیشرفته خواهد شد.
ایجاد برنامههای جدید متناسب با نیاز روز جامعه و بازار کار و همچنین برنامهریزی برای ارائه تدریس و آموزش با کیفیت بالا، که از اساسیترین مسئولیتهای معاونیت علمی میباشد قادر است تا تحصیلات عالی را در مسیر کمال قرار داده و پوهنتون ها از این طریق میتوانند رسالت شان را در قبال جامعه و مردم خود انجام دهند.
رسالت و مأموریت:
رسالت و مأموریت دینی، علمی و میهنی ما تعلیم و تربیۀ نیروهای بشری متدین، متخصص و متعهد میباشد.
اهداف:
- ارتقاء پوهنتون به یک نهاد معتبر علمی در سطح ملی و بینالمللی؛
- ایجاد محیط یادگیری مناسب، امن و پویا، فراهمسازی زیر ساختها و امکانات آموزشی مناسب و ارائۀ خدمات علمی و آموزشی برای محصلان، استادان و کادر علمی پوهنتون؛
- فراهم نمودن دسترسی همگان به خدمات تحصیلی پوهنتون جامی؛
ارزشهای اساسی:
- ترویج ارزشهای اسلامی، معنوی و ملی؛
نظم، دسپلین، اکرام و اخلاص در انجام امور محوله؛ - ایجاد انگیزه جهت رشد استعدادهای خلاقانه و ابتکارانه محصلان و استادان؛
- تقدیم نیروهای بشری مخلص، متعهد و متخصص به جامعه
- اجرای وظایف رئیس دانشگاه در غیاب او
- رهبری و مدیریت پرسونل تحت اثر به منظور تحقق اهداف پلانشده
- همکاری با رئیس دانشگاه در امور و فعالیتهای اکادمیک
- اجراآت قانونی پیرامون تقرر ، تثبیت رتبۀ علمی ، ترفیع علمی و انفکاک اعضای کادر علمی
- اجراآت اصولی و اکادمیک در رابطه به استخدام کادرهای علمی قراردادی طبق نیازمندی پوهنحئیها
- سازماندهی طرح و مراقبت از تطبیق پلانها و برنامههای تحصیلات عالی در پوهنتون
- طرح پالیسیهای تعلیمی، آموزشی و تحقیقاتی برای استادان جهت معیاریسازی امور تدریسی در پوهنتون
- وارسی منظم از پروسۀ درسهای نظری و عملی استادان به منظور تطبیق پلانهای تدریسی در پوهنحئیها
- رهبری و نظارت از امور پوهنتون
- رهبری و نظارت از امور تحقیقات علمی پوهنتون
- رهبری و نظارت از امور نشراتی پوهنتون
- طرح پلان کار شورای علمی پوهنتون و ارایه آن در اولین جلسه شورای علمی در آغاز هرسال به منظور تصویب و تطبیق
- ترتیب اجندای جلسات شورای علمی پوهنتون و ثبت فیصلههای شورای علمی
- تکثیر و توزیع فیصلهها و تصامیم شورای علمی پوهنتون به مراجع ذیربط جهت اجراآت
- بررسی و ارزیابی مقررهها ، لوایح و طرزالعملهای مربوط به بخش اکادمیک پوهنتون و در صورت ضرورت ارایه طرح تعدیل و پیشنهاد آن به مراجع بالا
- نظارت و بررسی از امور کتابخانهها ، بخشهای تکنالوژی معلوماتی و اینترنتی و اجراآت لازم در مورد تکمیل و تجهیز آنها
- ریاست از کمیتههای مربوط
- تسهیل و نظارت از طرح تشکیل اکادمیک در پوهنتون
- نظارت از امور و فعالیتهای بخشهای مربوط به معاونیت علمی
- ارزیابی نصاب درسی و طرح پیشنهادات جهت عیار نمودن آن با ایجابات زمان و معیارهای بینالمللی
- نظارت از انکشاف ، بازنگری و تطبیق نصاب درسی در پوهنحئیها
- ارایه گزارش از اجراآت و فعالیتهای سالانه معاونیت علمی به ریاست و شورای علمی پوهنتون
- نظارت از تطبیق و اجرای تصامیم شورای علمی تحصیلات عالی در بخش اکادمیک
- فراهم نمودن امکانات لازم برای اجرای کارهای علمی – ساحوی استادان و محصلان
- تهیه و ترتیب آمار و احصاییههای مربوط به اعضای کادر علمی و سایر موارد اکادمیک
- تسهیل و همکاری در ساختن پلان استراتیژیک اکادمیک پوهنتون
- راهنمائي و نظارت از امور مرتبط با كنفرانسهاي علمي استادان
- نظارت از امور امتحانات دانشکدهها
- اجراي امور مربوط به عقد پرتوكلهاي اكادميك با مؤسسات داخلي و خارجي
- راهنمايي و نظارت از امور مربوط به مجلههاي دانشگاه
- راهنمائي و نظارت از امور مربوط به مديريتهاي نشرات، مركز تحقيقات علمي، كتابخانۀ مرکزی و استادان
- همکاری با سایر معاونیتها جهت حسن اجرای برنامههای واحد
- برنامهریزی امورآموزشی با همکاری دانشکدهها و حوزههای ذیربط و نظارت برحسن اجرای وظایف دانشکدهها وحوزههای وابسته
- اهتمام به برگزاری دورههای توانمندسازی و دانشافزایی
- بررسی و پایش مستمر وضعیت آموزشی پوهنحئیها و بررسی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصتهای آموزشی
- گسترش کیفی وکمی فعالیتهای آموزشی، تهیه و پیشنهاد برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت آموزشی دیپارتمنتها با همکاری کلیه دانشکدهها و دیپارتمنتهای مربوطه
- برنامهریزی ضابطهگذاری ونظارت بر نحوۀ بورسیه شدن اعضای هیات علمی و فراهم نمودن تسهیلات آموزشی لازم
- تهیه وارائه گزارشهای رسمی در هر سمستر از وضعیت آموزشی دیپارتمنتها به تفکیک موضوع، رشته، دانشکده، حوزه و نظایر آن جهت ارائه به ریاست دانشگاه
- تشکیل کمیسیون و یا کمیتههای خاص جهت رسیدگی به موارد خاص علمی و غیر علمی
- تشکیل بورد برنامههای فوق لیسانس
- کنترل و نظارت از تهیه کتب و مواد درسی برای پوهنحئیها غرض استفادۀ موثر محصلان مطابق معیارهای جهانی
- پاسخ به استعلام کلیه مؤسسات وارگانها درخصوص مسایل علمی و تحصیلی
- ساير وظايفي كه مطابق قانون به معاون علمي تعلق ميگيرد
عتیقالله رحیمی
استاد عتیقالله رحیمی، دارای شخصیت و کاراکتر علمی و فرهنگی است. سیرت نیکو، اخلاق متین و ظاهر آراسته دارد و دارای سابقۀ درخشان و پربار در عرصه فعالیّتهای آموزشی و مدیریت دانشگاهی است. ایشان با درایت لازم و فهم دقیق امور اداری و آشنایی لازم با رموز و معیارهای ارتقای کیفی دانشگاهی و کوشش خستگیناپذیر در این راستا و کسب محبوبیّت در میان استادان و دانشجویان، شایستگی و برازندگی خود را به نیکی احراز نموده و شایستۀ این مقام شامخ علمی گردیده است.
استاد رحیمی، در هشتم میزان ۱۳۷۱ در یک خانوادۀ علمپرور و روشنفکر، دیده به جهان گشود و مسیر ترقی و تعالی را به سرعت پیمود. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در زادگاه خود، با کسب بلندترین نمره و با احراز مقام اوّلی به پایان رساند. سپس تحصیلات عالی دانشگاهی را در پوهنتون هرات تا مقطع لیساس پیشبرد و دورۀ ماستری را در رشتۀ روابط بین الملل با کسب درجه ممتاز به پایان رساند و اکنون مشغول تحصیل در دورۀ دکترای علوم سیاسی در دانشگاه فردوسی مشهد است.
عتیقالله رحیمی، پس از پایان دورۀ فوق لیسانس به فعالیتهای آموزشی، فرهنگی و مدیریتی روی آورد و در پایتخت و ولایات به حیث استاد علوم سیاسی در پوهنتونها و مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی به تربیت نسل جوان همّت گماشت. ایشان همچنین سالها تجربۀ موفق در آمریت استادان، آمریت ارتقای کیفیت دانشگاه و ریاست دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی را در کارنامۀ خود ثبت کرده است. آخرین پیشینۀ مدیریت دانشگاهی ایشان قبل از معاونیت علمی، ضمن عضویت در کادر علمی دانشگاه جامی به حیث آمر ارتقای کیفیت این پوهنتون، موفقیتهای تحسین برانگیز و پرافتخاری را کسب نموده و جایگاه شایستهای در سیستیم مدیریتی این پوهنتون به دست آورد.
این معاون علمی پوهنتون جامی، در عین حال یک فعّال مدنی و نویسنده خوش ذوق است. آثار علمی و فرهنگی ایشان به صورت مقالات پژوهشی و برنامههای تلویزیونی منتشر شده است. مقالات «مناسبات جمهوری اسلامی افغانستان و ایران»، «سیاست خارجی حکومت وحدت ملی در قبال چین» و سیاستگذاری توانمندسازی زنان در افغانستان» از مقالات برتر علمی و پژوهشی ایشان است.
زندگینامه مختصر استاد نصیراحمد فرهمند
نصیر احمد فرهمند، در سال ۱۳۵۱ هـ ش در ناحیه سوم شهر هرات دیده به جهان گشود. وی دورهی آموزش ابتدایی و متوسطه را تا صنف هشتم در مکتب خواجه محمد تاکی ادامه داد و در سال ۱۳۶۸ دوره تحصیلی لیسه را در مکتب جامی هرات به اتمام رساند.
در سال ۱۳۶۹ دوره لیسانس را در دانشکدهی اقتصاد دانشگاه هرات آغاز و در سال ۱۳۷۳ با درجه عالی از آن دانشکده فارغالتحصیل گردید و از بهار سال ۱۳۷۴ به حیث استاد دانشگاه فعالیت اکادمیک را در دانشکدهی اقتصاد دانشگاه هرات آغاز نمود و الی اخیر سال ۱۳۸۱ ادامه داد. وی در سال ۲۰۱۱ میلادی دوره ماستری رشته مدیریت را در کشور هندوستان مؤفقانه به اتمام رساند و از سال ۲۰۱۷ میلادی دوره تحصیلی دوکتورا را نیز در آن کشور آغاز نمود.
استاد فرهمند در طول دورهی کاری خود، مدت ۱۳ سال را در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به حیث آمر اداری و مالی انجام وظیفه کرده است و همزمان به عنوان استاد افتخاری در پوهنتون هرات نیز تدریس مینمود.
استاد فرهمند از ابتدای تأسیس دانشگاه جامی، به عنوان استاد در دانشکده های اقتصاد و حقوق این دانشگاه به تدریس پرداخت و از اواخر سال ۱۳۹۴ به حیث معاون علمی دانشگاه جامی انتخاب گردید.
وی در پهلوی تحریر مقالات علمی، تا کنون در تهیه چهار اثر تحقیقی چاپ شده تحت عناوین: عوامل فرهنگی ـ اجتماعی فساد اداری، حکومت داری خوب (تمرکز یا عدم تمرکز)، اقتصاد هرات (زمینه های اشتغال و سرمایه گذاری در هرات)، انتخابات (بررسی فرصت ها و چالش ها) به عنوان عضو و مدیر گروه تحقیق، فعالیت داشته است.
زندگینامه مختصر استاد سید مسعود حسینی
سید مسعود حسینی (متولد ۱۳۵۹ در ولایت هرات) استاد زبان و ادبیات دری، نویسنده و فعال مدنی، در یک خانواده علم پرور و روشنفکر دیده به جهان گشود.
استاد سید مسعود حسینی تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در زادگاه خویش با کسب بلندترین نمرات بهسرانجام رسانیده، سپس تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع لیسانس در دانشگاه کابل سپری کرد. استاد حسینی برای ادامه تحصیل در مقطع ماستری، به پایتخت سفر کرده و رشته زبان و ادبیات دری را در دانشگاه کابل با کسب درجه ممتاز به پایان رسانید.
استاد سید مسعود حسینی با همت والای خویش هیچگاهی دست از تحقیق و تفحص برنداشته که مصداق آن مقالات ارزشمند ایشان منجمله: جایگاه ادبی روضاتالجنات فی اوصاف مدینة هرات (رسالۀ ترفیع علمی) مقالههای علمی و تحقیقی مجموعۀ مصلاهای تاریخی هرات، از فراز جانفزا تا فرودجانکاه، فصلنامۀ غالب الگوهای موفق سیاستگذاری در نظام تیموریان، سرچشمههای اسفزاری در روضاتالجناتاین، فصلنامۀ علمی- پژوهشی علوم اجتماعی دانشگاه هرات را می توان اشاره نمود.
وی در زندگی حرفهای خود به امور آموزشی، علمی و مدنی پرداخته و به حیث استاد زبان وادبیات دری در چندین پوهنتون و مؤسسه تحصیلاتعالی به خصوص پوهنتون جامی، پوهنتون هرات، غالب، آسیا، کهکشان شرق در راستای این وظیفه مقدس همت گماشت. ایشان مدیر مسئول شبکه تلویزیونی ساقی در ولایت هرات، مدیر مسئول هفتهنامه ثبات در کابل، مدیر مسئول هفتهنامه هریوا در کابل بوده، در سال۱۳۹۱ به حیث معاون علمی پوهنتون جامی انتخاب گردیدند و به مدت یک سال خدمات خالصانه خود را در جهت خدمت به جامعه آکادمیک کشور ارائه نمود.
عبدالرحمن منصوری (متولد ۱۳۲۷) استاد، نویسنده و ریاضیدان در ولایت فراه در یک خانواده علم پرور و روشنفکر دیده به جهان گشود.
استاد عبدالرحمن منصوری تحصیلات ابتدائی و متوسطهی خود را در زادگاه خویش به پایان رسانیده، سپس تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع لیسانس در دانشگاه کابل سپری کرد، سپس برای ادامه تحصیل در مقطع ماستری، به آلمان سفر کرده و در رشته ریاضی از دانشگاه بن آلمان فارغالتحصیل گردید.
وی پس از به¬پایان رساندن دوره تحصیلات عالی به امور آموزشی، فرهنگی و مدنی پرداخته و به حیث استاد و معاون اداری، مدیر تحریرات، مسئول روابط فرهنگی در پوهنتون هرات، در راستای این وظیفه مقدس همت گماشت. ایشان در سال۱۳۹۰ به حیث معاون علمی پوهنتون جامی انتخاب گردیدند و به مدت یک سال خدمات خالصانه خود را در جهت پیش برد برنامه ها و اهداف پوهنتون جامی ارائه نمودند.
فعالیتهای علمی استاد عبدالرحمن منصوری به¬صورت نوشتهها، مقالات و پژوهشها بوده که از جمله فعالیت های علمی ارزشمند ایشان میتوان به: ضریب اشعه رادیو اکتیو در ۲۰ منرال مختلف افغانستان، حلالمسائل فزیک اتم و هسته،ترجمه الجبر خطی، تعیین مقدار انرژی در طلوع و غروب آفتاب در نقاط مختلف افغانستان اشاره نمود.
معاون علمی
معرفی
جهت ارائه خدمات علمی با کیفیت و ادای رسالت دانشگاه ها، امور کاری هر دانشگاه توسط بخش های مختلف به پیش برده می شود. بر مبنای مقررات تحصیلات عالی کشور، یکی از ارکان دانشگاه ها، معاونیت علمی می باشد.
معاون علمی به عنوان مسئول تمام امور آموزشی و اکادمیک دانشگاه، جهت رشد و توسعه سطح تحصیلی، مسئولیت برنامه ریزی و راه اندازی پژوهش ها و تحقیقات علمی، کنفرانس ها و سیمینار ها و به روز رسانی سیستم های آموزشی را به عهده داشته و از امور اکادمیک دانشکده ها و تطبیق پلان های درسی، نظارت به عمل میاورد. تنظیم برنامه های آموزشی پیش رفته و استفاده از میتود های نوین علمی، جهت رشد و اعتلای تحصیلات عالی بر مبنای معیار های پذیرفته شده ملی و بین المللی و نظارت از اجرای درست و به موقع برنامه های آموزشی از وظایف اصلی معاونیت علمی دانشگاه میباشد.
بیوگرافی
نصیر احمد فرهمند، در سال ۱۳۵۱ هـ ش در ناحیه سوم شهر هرات دیده به جهان گشود. وی دوره آموزش ابتدایی و متوسطه را تا صنف هشتم در مکتب خواجه محمد تاکی ادامه داد و در سال ۱۳۶۸ دوره تحصیلی مکتب را در لیسه جامی به اتمام رساند.
در سال ۱۳۶۹ دوره لیسانس را در دانشکده اقتصاد دانشگاه هرات آغاز و در سال ۱۳۷۳ با درجه عالی از آن دانشکده فارغ التحصیل گردید و از بهار سال ۱۳۷۴ به حیث استاد دانشگاه فعالیت اکادمیک را در دانشکده اقتصاد دانشگاه هرات آغاز نمود و الی اخیر سال ۱۳۸۱ ادامه داد.
وی در سال ۲۰۱۱ میلادی دوره ماستری رشته مدیریت را در کشور هندوستان موفقانه به اتمام رساند و از سال ۲۰۱۷ میلادی دوره تحصیلی دوکتورا را نیز در آن کشور آغاز نموده است.
در طول دوره کاری خود، مدت ۱۳ سال را در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به حیث آمر اداری و مالی انجام وظیفه کرده است و همزمان به صفت استاد افتخاری در دانشکده حقوق و دانشکده اداره عامه دانشگاه هرات نیز تدریس نموده است.
استاد فرهمند از ابتدای تاسیس دانشگاه جامی، به صفت استاد در دانشکده های اقتصاد و حقوق این دانشگاه به تدریس پرداخت و از اواخر سال ۱۳۹۴ به حیث معاون علمی دانشگاه جامی انتخاب گردید.
وی در پهلوی تحریر مقالات مختلف، تا بحال در تهیه چهار اثر تحقیقی چاپ شده تحت عناوین: عوامل فرهنگی – اجتماعی فساد اداری، حکومت داری خوب (تمرکز یا عدم تمرکز)، اقتصاد هرات (زمینه های اشتغال و سرمایه گذاری در هرات)، انتخابات (بررسی فرصت ها و چالش ها) به عنوان عضو و مدیر گروه تحقیق، فعالیت داشته است.
وظایف
- بر مبنای لایحه وظایف، معاون علمی دانشگاه جامی وظایف زیر را عهده دار است:
- ۱- همكاري با رئيس دانشگاه در امور اكادميك؛
- ۲- اجراآت قانونی پيرامون تقرر، تثبيت رتبه علمي، ترفيع علمي و انفكاك اعضاي كادر علمي دانشگاه؛
- ۳- سازماندهي، طرح و مراقبت از تطبيق پلان ها و برنامه هاي تحصيلات عالي در دانشگاه؛
- ۵- طرح و تطبيق پلان ها و برنامه هاي تحقيقات علمي در دانشگاه؛
- ۶- رهبري و نظارت از امور تحصيلات عالي در دانشگاه؛
- ۷- طرح پلان كار شوراي علمي دانشگاه و ارايه آن در اولين جلسه شوراي علمي در آغاز هر سال به منظور تصويب و تطبيق؛
- ۸- ترتيب اجنداي جلسات شوراي علمي دانشگاه و نظارت از ثبت فيصله هاي شوراي علمي؛
- ۹-تكثير، توزيع فيصله ها و تصاميم شوراي علمي دانشگاه به مراجع ذيربط جهت اجراآت؛
- ۱۰- بررسي و ارزيابي مقرره ها، لايحه ها و طرزالعمل هاي مربوط به تحقيقات اكادميك؛
- ۱۱- نظارت و بررسي از امور كتابخانه ها، تكنولوژي معلوماتي و اينترنتي و اجراآت لازم در امور تكميل و تجهيز آنها؛
- ۱۲- رياست از كميته هاي مربوطه؛
- ۱۳- تسهيل و نظارت از طرح و تشكيل اكادميك در دانشگاه؛
- ۱۴- نظارت از امور و فعاليت بخش های مربوط به معاونيت علمي؛
- ۱۵- ارزيابي نصاب درسي و طرح پيشنهادات جهت عيار نمودن آن با ايجابات زمان و معيارهاي بين المللي؛
- ۱۶- نظارت از انكشاف، بازنگري و تطبيق نصاب درسي در دانشکده ها؛
- ۱۷- ارايه گزارش از اجراآت و فعاليت هاي سالانه معاونيت علمي به رياست دانشگاه،
- ۱۸- نظارت از تطبيق و اجراي تصاميم شوراي علمي دانشگاه در بخش اكادميك؛
- ۱۹- فراهم نمودن امكانات لازم براي اجراي كارهاي علمي؛
- ۲۰- تهيه و ترتيب آمار و احصائيه هاي مربوط به اعضاي كادر علمي و ساير موارد اكادميك؛
- ۲۱- تسهيل و همكاري در ساختن پلان، ستراتيژيك اكادميك دانشگاه؛
- ۲۲- رهنمائي و نظارت امور كنفرانس هاي علمي استادان؛
- ۲۳- نظارت از امور امتحانات دانشکده ها؛
- ۲۴- اجراي امور مربوط به عقد پرتوكل هاي اكادميك با موسسات داخلي و خارجي؛
- ۲۵- رهنمايي و نظارت از امور مربوط به مجله هاي دانشگاه؛
- ۲۶- رهنمائي و نظارت امور مربوط مديريت هاي نشرات، مركز تحقيقات علمي، كتابخانه مرکزی و استادان؛
- ۲۷- ساير وظايفي كه مطابق قانون به معاون علمي تعلق ميگيرد.