معرفی کمیته ارتقاء و تضمین کیفیت
امروز یکی از مسایل مهم مورد بحث در تحصیلات عالی ارزیابی گسترده و مستمر از کیفیت تدریس است. بررسی نحوه ارزیابی کیفی صنف در دستور کار همه پوهنتون های جهان قرار دارد و به تاسی از حکم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی افغانستان مبنی بر اینکه دولت نهاد های تحصیلات عالی عمومی و تخصصی را تاسیس نماید و در این قانون بر انکشاف برنامه های آموزشی موثر و متعادل تاکید گردیده است.
پوهنتون جامی با درک اهمیت موضوع و بامد نظر گرفتن بند سوم و چهارم قانون مؤسسات تحصیلات عالی، بهمنظور انکشاف و ارتقای کیفی و اعتباردهی اکادمیک، تطبیق معیارهای کیفی و اعتباردهی بهطور مستمر، درجلسه مورخ ۱۱، اسد سال ۱۳۹۵ شورای علمی پوهنتون جامی کمیته ارتقاء و تضمین کیفیت را ایجاد نمود.
هدف کمیته ارتقاء و تضمین کیفیت ، برنامهریزی وارزیابی کیفیت فعالیتهای پوهنتون از طریق سنجش این فعالیتها و همچنین ارایهی راهکارها و پیشنهادهای مناسب و کمک به برنامهریزی برای بهبود آنها میباشد
تا از لحاظ کیفیت پوهنتون جامی در سطح ملی و منطقه یی از اعتبار مناسبی برخوردار گردد. همچنان طبق طرزالعمل ها و رهنمود های ریاست محترم تضمین کیفیت واعتبار دهی کمیته های فرعی در سطح پوهنحی ها به منظور پیشبرد سازماندهی کار، نیز ایجاد شد.
اهداف کمیته ارتقاء و تضمین کیفیت
هداف کمیته ارتقاء تضمین کیفیت، برنامهریزی و ارزیابی کیفیت فعالیتهای پوهنتون از طریق سنجش این فعالیتها و همچنین ارایهی راهکارها و پیشنهادهای مناسب و کمک به برنامهریزی برای بهبود کیفیت است که شامل این مواردمیباشد:
- بهبود، اصلاح و ارتقای روند آموزش در صنف و خارج از صنف
- استفاده از روش های جدید و موثر تدریس توسط استادان و مسلکی شدن هرچه بیشتر و بهتر اساتید در تدریس و یاددهی
- سهیم ساختن محصلان در روند آموزش و بهبود آن
- شناسایی و رشد استعدادها، مهارت ها وعلایق محصلان و کمک به پرورش متعادل و همه جانبه شخصیت اکادمیک محصلان
- ایجاد زمینه ها وفرصت های مناسب برای تقویه انگیزه های اموزش از جمله خلاقیت، نوآوری و ایجاد مهارت های ارزیابی خودی در محصلان
- تهیه معلومات برای ارزیابی اصلاح، بهبود وتقویت برنامه ها و روش های تدریس.
فعالیت های عمده ی که توسط این کمیته انجام میشود:
- ایجاد سهولت جهت انجام رسالت و رسیدن به اهداف پوهنتون جامی برای افزایش کیفیت، ارتباط، آموزش، یادگیری و پاسخ به روند جهانی در آموزش و پرورش با کیفیت.
- توسعه استانداردها و معیارها برای فعالیت های مختلف علمی و اداری پوهنتون
- سازماندهی ورکشاپ ها، سمینارها و آموزش مناسب برای ظرفیت سازی و ارتقای فرهنگ تضمین کیفیت در تمام سطوح پوهنتون
- فراهم آوری تسهیلات آموزش مبتنی بر دستاورد و آموزش شاگرد محوری در سراسر پوهنتون با استفاده از تکنولوژی برای یک فرایند تدریس و یادگیری مشارکتی.
- بررسی روش های موجود برای بهبود بیشتر آموزش و یادگیری.
- پشتیبانی از برنامه مطالعه، وادار نمودن واحدهای علمی به انجام ارزیابی خودی ، بررسی دقیق خارجی و پیاده سازی روند تضمین کیفیت در سطح هر دانشکده
- آماده سازی و تولید یک گزارش نظارت سالانه تضمین کیفیت که مورد بحث و تایید توسط کمیته تضمین کیفیت وشورای علمی پوهنتون قرارگرفته و پس از آن به ریاست تضمین کیفیت و اعتبار دهی وزارت تحصیلات عالی ارسال میگردد.
- تطبیق و آماده ساختن گزارش ارزیابی خودی از کیفیت تدریس؛
- پی گیری پروسه بازنگری لیکچرنوت هاکه توسط هردیپارتمنت انجام میشود.
- اخذ گزارش از پروسه نظارت بر تطبیق کریکولم؛
- اخذگزارش دیپارتمنت از تهیه و تطبیق پلان عملیاتی انفرادی و پلان عملیاتی دیپارتمنت ها
کمیته های فرعی تضمین کیفیت
کمیته های فرعی ارتقاء و تضمین کیفیت در سطح پوهنحی های شش گانه دانشگاه با تصویب شورای علمی هردانشکده ایجاد و اعضای آن تعین گردیدند.
فعالیت ها و دست آورد های کمیته