معرفی کتاب «بررسی خشونتهای خانوادگی علیه زنان»
16 حمل 1400
شناسنامه کتاب:
بررسیخشونتهایخانوادگیعلیهزنان
(چیستی، زمینهها، آسیبها، راهکارها)
تحقیق و نگارش: محمّدعلم عالمی
ناظر علمی: نصیراحمد فرهمند
نشر: معاونت علمی پوهنتون جامی
چاپ اول: تابستان ۱۳۹۷
چاپخانه: چاپ وگرافیک برتر – هرات
تیراژ: ۱۰۰۰
سال گذشته در همین روزها بخش تحقیقات پوهنتون جامی فعال شد. در شورای علمی موضوعاتی زیادی که قابل تحقیق تشخیص داده شده بود، مورد بررسی قرارگرفتند و از میان بیش از ده موضوع ارائه شده در جلسه، مسئله «خانواده و خشونت» از نیازهای بسیار جدی جامعه و امروز کشور شناخته شد. با این نیازسنجی، پروژه «بررسی خشونتهای خانوادگی علیه زنان» رقم خورد و مورد تصویب شورای علمی قرارگرفت و کار عملی و اجرایی آن به کمیته تحقیقات پوهنتون جامی واگذار گردید.
کمیته تحقیقات با نگارش طرح تفصیلی تحقیق، کار خود را زیر نظر کارشناسان امور داخل و خارج دانشگاه، آغاز کرد و آلان مفتخر است که با بررسی دقیق و علمی «چیستی خشونت، علل و عوامل خشونت، آسیبها و عوارض خشونت، و راهکارهای مبارزه با خشونت» این تلاش جامه عمل پوشیده و محصول آن به صورت کتاب در اختیار عموم علاقمندان قرار گرفته است؛ تا شاید در آگاهی اقشار جامعه موثر افتد و قدمی باشد در راستای کاهش خشونت علیه خواهران، مادران و همسران بی دفاع ما.
بخشی از مقدمه کتاب بررسی خشونتهای خانوادگی علیه زنان
مسئله زن، حقوق و جایگاه اجتماعی زنان، حجاب زنان، ناسازگاری مردان با زنان، تبعیض و خشونت علیه زنان از مباحث پُردامنة حد اقل یکصد سال اخیر افغانستان و برخی از کشورهای منطقه و جهان بوده است. زنان نصف پیکرة جامعه بشری و محور اصلی هر خانواده به شمار میروند و قرنهای متمادی نقش سنتی خویش را عمدتاً در زادولد، پختوپز وکار در مزرعه و چاردیواری خانه، ایفا کردهاند.
امّا با تحوّل بسیار شگرف در سبک و شیوة زندگی و معیشت جوامع و کشورها و با عبور از زندگی روستایی به زندگی شهری وگذار از سنّت به مدرنیته و از عَنعَنات به تجدّد، نقش وکارکرد زنان دچار تغییرات بسیار عمده و اساسی شده است. زنان ناچارند، همانگونه که پابهپای مردان در مزرعه کار میکردند، در این دوره جدید نیز در عرصههای مختلف زندگی اجتماعی، هم-دوش با مردان، حضور داشته باشند.
این تحوّل که آثار و تبعاتِ چون ضرورت فراگیری تحصیلات عالی بانوان، آموزش مهارتهای پیشرفته زندگی، کار و اشتغال در بیرون منزل، پذیرش و ایفای نقشهای مدیریتی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی را به همراه دارد، باعث شکسته شدن تابوها، تزلزل باورها و فروریختن دیوارهای سبک زندگی قدیمی و سنّتی شده است. این مسئله در افغانستان و سطح جهان، در میان جوامع گوناگون، واکنش¬های متفاوتی را برانگیخته، بحثها، جنجالها، باورها و نظرات متفاوتی امکان بروز و ظهور پیداکردهاند.
در افغانستان، در یک قرن اخیر و در مواجهه با مسئله زنان و تجدّد، کنشها و واکنشها، فراز و فرود و افراط و تفریط عجیبی مشاهده شده است که هرکدام در عصر خود رویداد کمنظیر تلقی گردیده است. روزگاری زنان در چاردیواری خانه محبوس و از تردد در کوچه و بازار منع میشده و زمانی دیگر دختران نیمه برهنه به خارج از کشور اعزام میشدهاند. گاهی مسئله زن و سیاست و حکومت، چنان بهم گره خورده که چه بسا، تبعاتِ «نگاه خاص به زنان» باعث افول و سقوط نظام¬ها گردیده است. در عصر حاضر نیز دیدگاهها نسبت به قشر زنان بسیار متلاطم و پرفراز و نشیب است. ریشه و زمینهای این فعل و انفعال …. .
این کتاب را از جامی میتوانید بدست آورید –